Morihei Ueshiba,

osnivač modernog aikida je rođen 14. Prosinca 1883. u Tanabeu u području današnje Wakayama prefekture. Učenje borilačkih vještina počinje, pod utjecajem očevih nesuglasica sa lokalnim političkim protivnicima.

Kroz naporne treninge borilačkih vještina i vježbi snage, razvija se i vremenom postaje toliko snažan da nije imao dostojnog protivnika u takmičenjima tog vremena. Usvajao je vještine nekoliko škola jutse, te stilova borbe sa oružjima. Usporedo sa tehničkim razvojem, bavio se i filozofijom i religijom tražeći viši cilj i smisao borilačkih vještina.

Pobjedu je smatrao relativnom. Ona će mu donijeti samo nove protivnike, a od protivnika nove neprijatelje.

Godine 1912. Morihei Ueshiba i njegova obitelj odlaze na Hokkaido. Tu upoznaje Takeda Sokakua, velikog majstora vještine Daito-ryu Aiki-jutsu. Nakon dugo vremena, proučavanja i dugotrajnih putovanja, Morihei razvija svoj stil, u početku poznat kao Ueshiba Aiki-jutsu, zatim Aiki-budo. 1942. prvi put se formalno spominje Aikido, put harmonije.

Nakon Drugog svjetskog rata, Aikido se brzo širi po svijetu, pod vodstvom Hombu Dojo-a, krovne Aikido organizacije. Morihei Ueshiba se povlači u Iwamu, selo udaljeno 70 km sjeverno od Tokija, gdje nastavlja sa proučavanjem i razvojem vještine.

U Tokiju, Hombu Dojo nastavlja rad pod vodstvom njegovog sina, Kisshomaru Ueshibe i formira se organizacija Aikikai, u okrilju koje su trenirali današnji Shihani (učitelji učitelja), kao uchideshij (učenici koji žive u okviru dojo-a). Osnivač ih je redovito posjećivao i održavao aikido demostracije za mnoge studente i javne osobe.

O’Sensei Moriheri Ueshiba je umro 26.travnja 1969., ostavljajući čovječanstvu vještinu zasnovanu na miru i skladu.

 

Kisshomaru Ueshiba,

(1921-1999), kao drugi Doshu (vođa puta), standardizirao je aikido program koji postaje osnova programa za Aikikai stil. Uskom suradnjom sa Shihanima diljem svijeta uspostavlja jake centre aikidoa u Japanu, Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, te u novije vrijeme Aziji i Rusiji.

Od malo poznate vještine, njegovim vođenjem, aikido postaje otkriće za tisuće i tisuće, širom svijeta. Organizira tradicionalne godišnje Sve-japanske aikido susrete u Tokiju, gdje gostuju svi vodeći shihani i predstavnici nacionalnih aikido organizacija.

Pred kraj života primio ga je i Sveti Otac papa Ivan Pavao II u Rimu, zbog promicanja mira i nenasilja u svijetu.

 

Moriteru Ueshiba,

(1951~), treći aikido Doshu, od 1999.godine. Sin Kisshomaru Ueshibe. Školski, tehnički točnog aikida, prema tradiciji svoga djeda Moriheria.

Odlikuje ga superiorna suwari waza. Godinama redovito obilazi dojoe i nacionalne organizacije na vikend seminarima u Europi, te na američkom kontinentu.